Főoldal > Család > The World of Banksy kiálltás 2024 - Budapest, Komplex

The World of Banksy kiálltás 2024 - Budapest, Komplex

The World of Banksy kiálltás 2024 - Budapest, Komplex

Helyszín: Budapest
Dátum: 2024 májusától

JEGYVÁSÁRLÁS

Világhírű és rejtélyes – Banksy, a modern művészetek határainak feszegetéséről ismert, a mai napig névtelen a bristoli születésű graffitiművész és festő évek óta szenzációs sikert arat a műveivel. Miután már több városban is hatalmas hírnévnek örvendhetett, mint például Barcelonában, Milánóban, Párizsban, Prágában, Brüsszelben, Lisszabonban és Dubaiban több, mint 2 millió látogató látta a műveit; a The World of Banksy kiállítás hamarosan Velencébe, Nápolyba, és New Yorkba debütál. Magyarországon, 2024. május 3-tól először lesz megtekinthető Budapesten, a Király utcai KOMPLEX-ben. A kulturális és történelmi műemlék falai mögött az ünnepelt street art szupersztár, több mint 100 műve kerül bemutatásra, úgy ahogy eddig még soha nem volt: graffitik, fényképek, videóinstallációk és különféle anyagokra, mint például vászonra, szövetre, alumíniumra, forexre és plexire készült lenyomatok, amelyeket kifejezetten erre a kiállításra reprodukáltak és gyűjtöttek össze. A The World of Banksy - Az utca a festővásznam kidolgozott és egyedi környezetben nyújt átfogó betekintést a kivételes művész egész munkásságába. A tiszteletnyilvánításhoz és a kiállított alkotásokhoz Banksy nem adta továbbra sem az arcát, hogy megőrizze az anonimitását. Az eredeti művek nehezen érhetők el a nyilvánosság számára, viszont ezen a kiállításon megcsodálhatjuk a nem kevésbé lenyűgöző reprodukciókat is!

Senki sem tudja, hogy ki is Banksy valójában, de mindenki hallotta már a nevét! Valószínűleg ő a leghíresebb és egyben legtitokzatosabb graffitiművész, akit valaha is látott a világ! A The World of Banksy - Az utca a festővásznam című kiállítás e művészzseni üzenetét juttatja el szélesebb közönséghez anélkül, hogy bárkinek is messzire kellene utaznia. A látogatók egy helyen megtekinthetik Banksy leghíresebb street art alkotásait, és betekintést nyerhetnek az olyan politikai témákba, mint pl. a háború, imperializmus, béke, individualizmus, kapzsiság, szegénység, kapitalizmus, fogyasztás és képmutatás.

Ki is Banksy valójában?

Ő az, akit nem lehet kihagyni, amikor street artről van szó: Banksy, valószínűleg a világ leghíresebb és legtitokzatosabb graffitiművésze. A 45 és 50 év közötti brit férfi sikeresen titkolja kilétét. Alkotásai viszont nem csak az utcákat hódítják meg világszerte, hanem méltán nagy sikerrel az aukciós házakat is: jelenleg az egyik legdrágább kortárs művésznek tartják őt! Banksy egy olyan underground harcos és a street art király, sőt, egyben szállodaüzemeltető is, aki ironikus, politikai, ugyanakkor mindig költői hatású műveivel megérinti az embereket. Amikor 2009-ben Bristol város polgárai megszavazták, hogy Banksy műveit eltávolítsák-e a városképből, 97 százalék nemmel szavazott. Egyértelmű volt, hogy igennel szavaztak a művészetére. Banksy egy olyan sztár, aki a művészeti piac határain messze túlmutat. A Time Magazine a világ 100 legbefolyásosabb emberéről összeállított listáján 2010-ben szerepelt először, olyan személyiségek mellett, mint Barack Obama, Steve Jobs és Lady Gaga.

A mai napig senki sem tudja, hogy ki is Bansky valójában, vagy, hogy mi az igazi neve, viszont mindenki hallott már a műveiről, amelyek egyik napról a másikra a világ eseményeit provokatívan kommentálva megjelennek a falakon. Mindeközben a művészvilág fantomja már régóta formálja a művészettörténetet. Milliók ismerik és csodálják műveit, köztük olyanok is, akik a klasszikus értelemben vett művészethez kevésbé értenek. Különösképpen a közelmúltban készült munkái, például a ,Game Changer című festmény, amelyet a Southamptoni kórház dolgozóinak készített, vagy a londoni metróban a világhírű patkányokat ábrázoló gerillaakciója révén egyre népszerűbbé vált.

2022 novemberében több új, Banksy által is megerősített műalkotás is felkeltette a figyelmet, amely bizonyítja a művész szolidaritását a háború sújtotta Ukrajna népével. A romokon lévő graffitik emlékképeket mutatnak be, egyfajta motívumként: két gyerek libikókát készít tankcsapdákból, egy megviselt szék egy gázálarcos, kezében tűzoltó készüléket tartó nő kilátópontjává válik, egy judo ruhát viselő gyerek földhöz vágja többszörösen nagyobb ellenfelét.

Számos műve is bekerült a mindennapi kereskedelmi életbe. Azt a kérdést még egyelőre vitatják, hogy a street art kereskedelmi forgalomba hozható-e, vagy hogy ki lehet-e állítani Banksy műveit. Maga az alapvető kérdés, hogy a street art általánosságban véve kiállítható-e múzeumokban vagy galériákban. Hiszen Banksy személye egyet jelent a kereskedelem elutasításával is. Erre a kérdésre maga Banksy ad választ, amely megtekinthető a glasgow-i Modern Művészeti Galériában, a 2023 júniusa és augusztus vége között bemutatott kiállításon, amelyet – 14 év után először – a művész saját maga engedélyezett.

Látványos promóciók és árverések

Banksy a maga sajátságos módján formálja a művészettörténetet a graffitijeivel: megállás nélkül hagyja a lenyomatait, mint pl. nyugtalanító képeket és szövegeket homlokzatokon, metrókon, köztereken, felületeken és egyéb tárgyakon – logisztikailag kifinomultan, rengeteg előzetes munkálattal, kémkedéssel és a folyamat gondos felügyeletével. Mindeközben milliós eladásokat érnek el az eladásra szánt munkáival. Látványos és szenzációs volt az egyik legismertebb művének, a ,Girl with Balloon - A lufis lány 2018-as aukciója: nem sokkal azután, hogy a londoni Sotheby’s aukciós házban elárverezték, a kép megsemmisítette önmagát a helyszínen, az alsó részét csíkokra vágta egy keretbe rejtett iratmegsemmisítő. Ezt megelőzően az eredetit 1,2 millió eurónak megfelelő összegért árverezték el. A mai napig feljegyzésre kerül rekord ár körülbelül 1,7 millió eurónak felel meg, amelyet egy 2008-as New York-i aukción értek el. 2019-ben pedig a 2009-es, a majmokkal által lakott brit parlamentet ábrázoló ,Devolved Parliament (Decentralizált parlament)c. olajfestmény, ismét a Londonbanlandolt, és rekord árat ért el, 9,9 millió fonttal (11,1 millió eurót). Maga Banksy ezután ezt írta az Instagramon: Kár, hogy már nem az enyém Banksy 2011-ben eladta a képet.

A művész 2021 márciusában új rekordot döntött, a Christie s aukciós házban csaknem 17 millió fontot (azaz 20 millió eurót) kapott árverezésen a Game Changes című képéért, amelyet 2020 májusában titokban kiakasztott egy southamptoni kórház folyosójára. A kórház dolgozóinak készítette a Köszönök mindent, amit Önök megtesznek felirattal. Ahogyan azt Banksy is kifejezetten kérte, a bevételnek teljes mértékben a brit egészségügyi szolgálat, az NHS támogatására kell fordítani. A képen egy kisfiú látható, aki kidobta szuperhős figuráit, Batmant és Pókembert, és most egy új kedvenc szuperhősével játszik – egy köpenyt és orvosi maszkot viselő nővérrel.

Love is in the Bin (Kukában a szerelem) 18,5 millió fontot hozott be (ez körülbelül 21,6 millió eurónak felel meg) –A mai napig nem köztudott, hogy ki vásárolta meg a műalkotást az új rekordösszegért.

Kétnyelvű és akadálymentes:

Magyar és angol nyelvű leírásokkal. A kiállítás teljes mértékben akadálymentesített

Jegyárak és jegyvásárlás itt!

JEGYVÁSÁRLÁS

A jobb felhasználói élmény érdekében az oldalon sütiket használunk.

Top