Főoldal » Tánc » Tavaszi áldozat és Tűzmadár balett - Moszkvai Balett - Margitszigeti Szabadtéri Színpad

Tavaszi áldozat és Tűzmadár balett - Moszkvai Balett - Margitszigeti Szabadtéri Színpad


Helyszín: Margitszigeti Szabadtéri Színpad Margitszigeti Szabadtéri Színház
Dátum: 2014. 06. 27. ( péntek )

Tavaszi áldozat és Tűzmadár balett - Moszkvai Balett - Margitszigeti Szabadtéri Színpad

FIGYELEM! A MOASZKVAI BALETT 2014 novemberében az ARÉNÁBAN lép fel! Részletek és jegyek itt!

 

 

Számos opera és balett produkció volt már látható a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon azonban  Budapesti Nyári Fesztivál 2014-es műsorán most egy ízig-vérig orosz előadást láthat a közönség. 

A Tavaszi Áldozat és a Tűzmadár is igazi csemege a balett rajongói számára. Különleges látványvilág és fantasztikus táncosok várjak a nézőket 2014. június 27-én a Margitszigeti Szabadtéri színpadon.

1913. május 29-én mutatták be Párizsban a Tavaszi áldozat című balettet, amelynek zenéjét Igor Sztravinszkij írta, koreográfiáját Vaclav Nizsinszkij készítette és a Szergej Gyagilev vezette Orosz Balett adta elő. Óriási botrány volt az előadás, a nézők végig fütyültek, ordítoztak, alig lehetett hallani a zenét. Mégis ezt a balettot és ezt az előadást szokás a modern balett megszületésének tekinteni.

A másik előadás szintén Fjodor Ignaryjevics Sztravinkij műve A tűzmadár című balett lesz. Ez volt a szerző első műve
és a mai napig óriási siekr. A Tűzmadár e a Hattyúk tava  után a legtöbbet játszott balett zene, s zenéje számos zeneszerzőre fejtett ki hatást később.

A balett története a jó és a gonosz orosz meséjét formázta meg a felnőtt közönség részére; a tündéri Tűzmadár és az ördögi Kascsej történetét Iván cáreviccsel. Ő az, aki betéved a gonosz birodalmába a Tűzmadarat kergetve, akit foglyul ejt, majd elenged. Ezzel lekötelezi a Tűzmadarat, aki Iván cárevics segítségére siet a cselekmény második felében. A cárevics ifjú leányok bűvkörébe kerül, így jut el a gonosz palotájáig. Ivánt elfogják Kascsej szörnyei, de segítségül hívja a tündért, aki elvezeti a gonosz Kascsej életét jelképező tojáshoz a hős cárevicset. Ő összetöri azt, s a gonosz elnyeri büntetését, Kascsej elpusztul, Iván pedig elnyeri ifjú arájának kezét.

A Margitszigeti Szabadtéri Színpadon a Magyar-Orosz Kulturális Évad alkalmából a Moszkvai Klasszikus Balett hagyományos előadásában tekinthető meg a két remekmű. A kiváló kondícióban lévő társulat a nagy orosz balettiskola, a Bolsoj két egykori sztárja, Natalia Kaszatkina és Vladimir Vasziljev autentikus, a néptánc elemeit is ötvöző koreográfiájával mutatkozik be a Budapesti Nyári Fesztiválon, amely az elmúlt évtizedekben bejárta a világot.

Jegyárak:

3 500 Ft Tribün jobb II. szektor, Tribün bal I. szektor, Tribün bal II. szektor, Tribün jobb I. szektor
3 900 Ft Terasz bal II. szektor, Terasz jobb II. szektor, Tribün, Tribün bal, Tribün jobb
4 900 Ft Földszint bal, Földszint jobb, Terasz, Terasz bal I. szektor, Terasz jobb I. szektor
5 900 Ft Földszint, Földszint bal, Földszint jobb
6 900 Ft Földszint, Páholy jobb 1., Páholy jobb 2., Páholy jobb 3.
8 900 Ft Földszint